top of page

"Уже на третій день війни перші вантажі відправлялися до Києва" - як працює один благодійний фонд

Із початком повномасштабної агресії Росії над багатьма українськими територіями нависла загроза гуманітарної катастрофи. Особливо важка ситуація склалася у регіонах, де тривали і тривають бойові дії.


Аби забезпечити людей медикаментами, продуктами, ліками, одягом та засобами особистої гігієни - в країні з новою силою піднявся волонтерський рух. Тисячі українців об'єдналися, щоб допомагати іншим.


Однією з перших організацій, яка почала доставляти гуманітарну допомогу цивільному населенню та захисникам, став благодійний фонд "Гуманітарні ініціативи". Тільки за перший місяць повномасштабної війни його волонтери відправили в різні регіони допомоги на понад 30 млн грн.


Кореспондентка Gazeta.ua побувала у львівському штабі "Гуманітарних ініціатив" та поговорила із волонтерами.


РОБОТА КИПИТЬ

На вході у житловий комплекс, де розташований Фонд, нас зустрічає 29-річний Владислав Кузява. Високий голубоокий блондин у салатовій куртці волонтерить у благодійному фонді "Гуманітарні ініціативи" з перших днів повномасштабної війни. Матір із собакою та дівчину евакуював у Польщу.


- У чоловіка під час війни тільки два варіанти: або в тероборону, або у волонтери. Воювати мене не взяли. Тому допомагаю тут, - посміхається Влад, проводячи у просторий трикімнатний офіс фонду.


Приміщення заставлене коробками з допомогою. Ящики подекуди підписані: "медикаменти", "іграшки", "тактичні наколінники", "їжа". У кутках стоять притулені до стіни мішки із речами, каремати.


В одній із кімнат - розпаковані коробки і стійки на колесах від медичного обладнання. Минулого тижня тут збирали посилки для лікарень Вінниці, Дніпра, Києва, Харкова та міста Винники на Львівщині.


У центральній кімнаті кипить робота. Хтось із волонтерів говорить по телефону, уточнюючи кількість необхідної допомоги, а хтось - формує отримані замовлення, сидячи за комп'ютерами. Всі працівники одягнуті в червоні камізельки.

- Коли почалася масштабна війна Росії проти України, ми вибудували свою діяльність виходячи із потреб країни, - вітається з нами Голова наглядової ради благодійного фонду "Гуманітарні ініціативи" Іван Васюник. Попри велику зайнятість, він згоджується розповісти про роботу організації. - За два місяці в різний спосіб майже 260 волонтерів взяли участь у діяльності фонду. Допомагають у всьому: приймати вантажі, сортувати,відправляти, комунікувати з партнерами, організовувати діяльність фонду, логістичне забезпечення.


' Задалися метою мінімізувати час між запитом про допомогу і його реалізацією '

"Гуманітарні ініціативи" мають понад 20-річну історію. За цей час реалізували більш як 40 проєктів у сфері освіти, культури, медицини, міжнародного співробітництва. Активно допомагали під час Революції гідності, воїнам АТО та ООС. Із початком повномасштабного вторгнення РФ фонд почав співпрацювати з медичним батальйоном "Госпітальєри", десятками медзакладів і госпіталів.


- Ми задалися метою мінімізувати час між запитом про допомогу і його реалізацією, - продовжує Іван Васильович. - Два тижні тому до нас приїхали госпітальєри, щоб отримати ліки та медичні засоби для своєї діяльності. Ми дізналися, що вони готують реанімаавтобус - повноцінний бус із шістьма обладнаними місцями для евакуації важких поранених. Фонд буквально за три дні разом із центром "Медсервіс" оснастив автобус медобладнанням. Передали шість приліжкових моніторів, закупили три кисневі генератори, вакуумні відсмоктувачі та ще деяке обладнання. На днях автобус вже вивіз перших поранених до лікарні Дніпра .

Голова наглядової ради благодійного фонду Іван Васюник (третій зліва) каже, що за перші два місяці повномасштабної війни, участь у діяльності «Гуманітарних ініціатив» взяли близько 260 волонтерів


Показує на велику мапу України, що висить на стіні. Прапорцями різного кольору на ній позначені місця, куди і яку доставляли допомогу.


- Своєрідна карта масштабу нашої діяльності, - пояснює Васюник. - Ми визначили чотири цільові групи отримувачів гуманітарної допомоги. Червоним кольором позначені медичні заклади, зеленим - територіальні громади, синім - добровільні формування територіальних громад, наші захисники й захисниці. Білі й жовті кольори - це різні організації. Зокрема, дитячі, релігійні.


218 ВАНТАЖІВ

Фонд також допомагає вимушеними переселенцям. Продукти, медикаменти та їжу доставляють у Київ, Харків, Чернігів, Дніпро, Одесу, Миколаїв, Вінницю, Бровари, Ірпінь, Прилуки та багато міст України. За два місяці і два тижні повномасштабної агресії РФ відправили 218 вантажів до 103 отримувачів (із них 45 - медичні заклади) у 43 населених пунктах 18 областей.


- На третій день воєнної агресії перші вантажі зі Львова вже відправилися залізницею до Києва територіальним силам оборони. І далі ми розширювали свою діяльність, - веде далі Іван Васюник. - Ми намагалися максимально задовольнити потреби наших отримувачів. Якщо якихось позицій не було серед тих, що поступали з-за кордону, ми за кошти засновників і меценатів докупляли необхідне. Майже 70 благодійників перерахували гроші на рахунки фонду - це десь 3,5 мільйона гривень. Вони йдуть лише на закупівлю необхідного для наших захисників, переселенців.


Львівський штаб «Гуманітарних ініціатив» розміщується у трикімнатному офісі. Він теж заставлений коробками із допомогою від українських та міжнародних партнерів благодійного фонду


Голова наглядової ради фонду розпаковує великий білий мішок із написом "100 штук". У таких зазвичай фасують цукор, але замість нього всередині турнікети - медичні засоби для зупинки крові.


- Закупили два дні тому, вони дуже необхідні на фронті, - наголошує Іван Васильович.

' Турнікет допомагає швидко зупинити кровотечу і врятувати життя воїну '

- Це одна із найважливіших речей на передовій, - долучається до розмови волонтер Мирон. Чорнявий чоловік швидко розпаковує турнікет і надіває на руку, аби продемонструвати, як працює пристрій. - Турнікет допомагає швидко зупинити кровотечу і врятувати життя воїну. Без таких речей на фронті не обійтися. Маємо завжди багато запитів на турнікети.


МІЖНАРОДНА ДОПОМОГА

Допомогу, яка доставляється в різні регіони України, фонд "Гуманітарні ініціативи" отримує від партнерів з-за кордону. Вантажі надходять із Німеччини, Польщі, США, Франції, Нідерландів, Данії, Великої Британії.


- Одним із перших партнерів була Польща. Фармкомпанія "Біофарма" у перший тиждень передала 20-тонну вантажівку медикаментів. Потім отримали ще один цінний вантаж, - каже Васюник. - Більшість благодійників, які перераховували кошти чи доставили вантажі - це давні партнери, які знають нас по попередніх програмах.

Серед вантажів з гуманітарною допомогою – часто зустрічаються іграшки. Їх волонтери «Гуманітарних ініціатив» передають дітям, які разом із батьками стали вимушеними внутрішніми переселенцями в Україні


Чоловік підходить до дошки із різнокольоровими написами українською та англійською мовами.


- Ви бачите опрацьовану схему розподілу одного із найцінніших для нас вантажів - медичного із Данії. За різними оцінками, його вартість від півтора до 2 мільйонів умовних одиниць. Там були необхідні нашим медикам п'ять газових аналізаторів крові. Вони передані ключовим госпіталям і лікарням у Вінницю, Одесу, Львів, Харків і Дніпро. Це унікальні лабораторії крові, які за декілька хвилин можуть давати показники.

У вантажі також було 50 найсучасніших холтерів - приладів, що знімають в онлайн-режимі кардіограму і виводять її на мобільний телефон чи комп'ютер лікаря. Холтери фонд розподілив між госпіталями і кардіоцентрами у Львові, Києві, Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Хмельницькому, Житомирі, Вінниці.


- У цьому вантажі були і 25 тисяч адреналінових ручок, - каже Іван Васильович. - Це унікальний засіб, дефіцитний в Україні. Майже 5 тисяч ми розподілили між госпітальєрами, військовими медиками. Ще 20 тисяч передали по договору Міністерству охорони здоров'я. Відповідно до розпорядження МОЗ, всі вони розподілені між областями.


До благодійного фонду великі партії допомоги надходять з-за кордону. Чимало вантажів – це медикаменти та ліки, які вкрай потрібні військовим, переселенцям та українським медзакладам

' Крок за кроком ми узгоджуємо потреби '

Фонд має унікальне партнерство і з британськими благодійниками, зокрема Climate Action, додає Васюник.


- Мова про 20 вантажів по 20 тонн. До нас вже надійшло шість, а на черзі сьомий, - розповідає. - Крок за кроком ми узгоджуємо потреби. Зараз вони збільшуються у їжі, літньому одязі, засобах сангігієни.


Із закордонною допомогою до фонду часто присилають листівки від українських переселенців та дітей з інших країн, які підтримують Україну в боротьбі проти російського ворога.


- Коли формуємо передачу на фронт, то вкладаємо ці листівки нашим захисникам і захисницям. Для них це моральна підтримка, - пояснює Влад Кузява і розкладає кольорові малюнки.


Разом із гуманітарною допомогою міжнародні партнери передають у фонд дитячі листівки. У них іноземні школярі висловлюють підтримку українському народу та бажають процвітання і щастя нашій державі. Ці листівки волонтери передають військовим на передову. Для захисників і захисниць – це гарна моральна підтримка

На них зображені українські прапори, військова техніка, солдати і квіти. В очі кидається листівка з Британії. Напис розібрати важко.


- Привіт, мене звати Люк, ми хочемо передати свої переживання. З повагою, Люк, - перекладає Влад. – Нам часто приходять малюнки із такими англо-українськими підписами.


ЦІЛОДОБОВЕ ВОЛОНТЕРСТВО

Із офіса спускаємося на величезну підземну парковку. Вона використовується як складське приміщення. Майже вся забита ящиками. Кожен сектор розділений по тематиці. На стелажах розкладені медикаменти, поряд стоять милиці, інвалідний візок, коробки із ліками. Трохи далі - ящики із засобами гігієни, їжею, речами для військових.


- Нам відправляють геть нові речі. Ось дивіться, навіть бирки є, - витягує Мирон із мішка голубий рушничок. Поряд у пакетах - ковдри, покривала, зубні щітки, іграшки. У куті майже до стелі складені матраци. - Ми вивчаємо потреби реабілітаційних центрів і госпіталів, якщо матраци не підходять, то відправляємо людям, які потребують.


' Було таке, що розвантажували фуру о дванадцятій ночі '

Позаду нас волонтери вантажать на палети коробки із медикаментами. Готують відправлення у госпіталь. Коробки переклеюють синім і жовтим скотчем.


- Якщо брати до уваги тільки той час, що ми тут перебуваємо, то це 13-14 годин щодня. Якщо ще врахувати спілкування по телефонах із донорами й отримувачами, то працюємо цілодобово, - розповідає про графік роботи у фонді Влад. - Раз було таке, що розвантажували фуру о дванадцятій ночі й узгоджували заявку о другій. Бо часу розтягувати процес немає. Треба якомога швидше визначити, що і куди відправляємо.


Складським приміщенням для «Гуманітарних ініціатив» слугує підземний паркінг. Практично вся його площа заповнена ящиками із гумдопомогою – продуктами, одягом, ліками, медпрепаратами тощо


Робота в підземному паркінгу має свої переваги - під час тривожних сирен тут нікуди не потрібно ховатися, бо стоянка сама слугує надійним укриттям, жартують волонтери. Та й число охочих допомогти одразу збільшується за рахунок жителів ЖК.


- Перші вантажі ми отримували з Польщі. Вони нам дуже допомагають. Надходили великі фури, медикаменти, їжа, техніка різна. Ми намагаємося якомога швидше все спакувати й доставити. От сьогодні готуємо машину на Охтирку. Ще буде відправка на Миколаїв. Допоможемо з їжею та речами, - говорить Владислав, періодично поглядаючи на хлопців, що складають коробки на палети і вивозять на вулицю.


- Це відвантаження у госпіталь. Я скинула їм пропозицію. Вони написали свій запит і ми його зібрали, - каже 30-річна Христина Каркулевська, координаторка медичного напрямку благодійного фонду.



Христина Каркулевська відповідає у "Гуманітарних ініціативах" за медичний напрямок діяльності фонду


' Мені хотілося допомогти людям, країні, військовим '

Стоїть біля машини, на яку волонтери складають коробки із медикаментами. Злегка мружиться від сонця, що б'є в очі.


- Не вірила в повномасштабну війну, - згадує Христина початок повномасштабної агресії РФ. - У ніч на 24 лютого я вилетіла на відпочинок до Єгипту. Але там одразу почала шукати рейси додому. Хотіла повернутися. Розуміла, що з моїми знаннями провізора можу бути потрібна. Мені хотілося допомогти людям, країні, військовим. Не могла сидіти склавши руки.


Після завантаження медикаментів жінка перевіряє документи та частину з них віддає водієві.


- Маємо запити і з лікарні Бердянська. Готові допомагати, але чекаємо на "зелені коридори", - додає.


ПАКУНОК ДОПОМОГИ

"Гуманітарні ініціативи" планують запустити новий проєкт і доставляти пакунки з допомогою родинам внутрішніх переселенців та тих, хто пережив російську окупацію. У пакунку будуть всі речі першої необхідності.


Волонтери вже підготували до відправлення перші 200 пакунків.


- Допомога розрахована на двох-трьох дітей і батьків, - Христина розкриває один із пакунків та показує його вміст. - Тут є дитяче харчування, молочко, серветочки, дитячий шампуньчик. Речі першої необхідності - зубна паста і щіточка, а для дорослих - крупи, гречка, рис, консерви. Маємо антисептик, гель, шампунь.


- Ми збираємо запити в територіальних громад і з урахуванням цього формуємо пакунки, - додає Мирон. - Це не остаточний варіант. У подальшому буде вдосконалюватися. Нам надходитимуть пропозиції, а ми враховуватимемо їх, відповідно до наших можливостей.

Робота у львівському штабі «Гуманітарних ініціатив» «кипить» цілодобово. Волонтери приймають запити на допомогу, опрацьовують їх. А також – фасують отриману раніше допомогу від партнерів та завантажують її у вантажівки


Пакунки з допомогою фонд планує, зокрема, відправляти у Херсон. Волонтери чекають, доки в напрямку міста відкриють "зелені коридори".


До волонтерів підходить чоловік у сонячних окулярах. Усміхається та за руку вітається з кожним. Це - один із засновників та нинішній президент фонду Орест Чебеняк.


- Зараз у нас все перейшло в спокійніше русло, - говорить чоловік зі злегка чутним англійським акцентом. - В перші три дні у нас були черги з перевізників, які пропонували свої послуги. Надходили і кошти від благодійників. Бо деякі речі треба було закуповувати й фінансова допомога з-за кордону була дуже важливою. Перша, хто відгукнувся - Польща. Перший великий вантаж від компанії "Біофарма" сягав вартості у 320 тисяч доларів, другий - 200 тисяч.


Після перемоги України роботи у фонді буде ще більше, додає Чебеняк.


- Все треба буде відбудовувати, - говорить. - Тільки Всевишній знає, коли це закінчиться. А ми маємо молитися, працювати й позитивно думати про те, щоб швидко справитися з північним сусідом і показати йому, де раки зимують.


ВАВИЛОН МАЄ ВПАСТИ

До складу знадвору доносяться різкі звуки падіння бетону. Причина проста - поряд активно триває будівництво ЖК. Скоро тут буде так багато квартир, що можна буде пів України розселити, жартує один із волонтерів.


- Став волонтерити, бо мені не дозволили піти у Збройні сили України. Я опікун своєї 71-річної матері та, за законом, не можу воювати. Хоча хотів, - запалює цигарку 27-річний Денис Підгайний із татуюванням японського демона гордості на правій руці.


Гордість часто заважала мені в житті, коротко пояснює Денис.


- Війна дала мені можливість реабілітувати себе у своїх же очах і віддати державі те, що вона мені давала всі роки, - говорить Підгайний. - Волонтерити не важко. Коли люди кажуть, що ти зробив щось неможливе і знайшов те, що ніхто не міг - в тебе виростають крила. І в якій би ти не був депресії, щоб не було за спиною в минулому, відчуваєш себе людиною. І хочеш віддати потребуючим все, що маєш.

Денис відповідає у фонді за всю техніку та її надходження - від роутерів та телефонів до квадрокоптерів.

Робота у львівському штабі «Гуманітарних ініціатив» «кипить» цілодобово. Волонтери приймають запити на допомогу, опрацьовують їх. А також – фасують отриману раніше допомогу від партнерів та завантажують її у вантажівки


- Яке покарання за злочини проти України має понести Росія? - питаємо.


- Хочу, щоб покарання було логічним, - відповідає Підгайний. - Є така книжка "Закат Європи". Автор дуже добре все передбачив. Там є вигадана нація, яка повадками схожа на Росію. Мені дуже сподобалася там фраза російською: "Каждый Вавилон, в котором люди говорят на разных языках и занимаются содомом, должен пасть". Росія насильно з'єднала купу націй і мов. Ця імперія має розпастися.


"Від "ініціатив" все дуже круто і швидко" - волонтер

- Фонд "Гуманітарні ініціативи" ми випадково знайшли через інших волонтерів. Вони передають нам усе, що потрібно для військових, вимушених переселенців і лікарень, - розповідає про співпрацю з фондом 33-річний Андрій Кісель із "Об'єднання волонтерів Запоріжжя". - Для обласної лікарні передали третину фури медикаментів. Ці ліки були вкрай необхідні для військових і цивільних.


Запити на допомогу фонд опрацьовує швидко, додає Кісель.


- Доставляють необхідне за день-два. Максимум - за три. Це якщо фури змушені зупинятися десь через комендантські години, - каже запорізький волонтер. - Розподіляємо всю допомогу по Запорізькій області й частині Донецької. Фонд часто перекриває гострі питання і ми й зараз до них звертаємося. Від "ініціатив" все дуже круто і швидко. У них дуже гарна команда.


31

організація, підприємство, компанія та державна структура є партнерами фонду "Гуманітарні ініціативи". Серед закордонних компаній - це польські BioFarma Sp і Rawplug S.A, данська Med Tech Denmark, британська Climate Action, німецька Vogt Medical, нідерландська Koeltransport Aalsameer B.V. Також фонд отримує допомогу від мерій міст Катовіце та Люблін у Польщі. Серед українських організацій співпрацюють із "Гуманітарними ініціативами" акціонерне товариство "Фармак", ПРАТ "Львівобленерго", "Львівська залізниця", ТОВ "Ліхт". Компанії "Медсервіс", "Маріо" "Нове місто", "Епіцентр", "Денон Дентал", "Аптека "Зі", БаДМ, молочна ферма Прикарпаття "Мукко", торгова марка "Родинна ковбаска". Партнерами є й інші благодійні організації: БФ ім. Святослава Хороброго, "Альянс громадського здоров'я", БФ "Об'єднання волонтерів Запоріжжя", БФ "Карітас Жовква УГКЦ", Духовна семінарія Святого Духа УГКЦ, БФ "Чотири лапи Інтернешнл", центр тимчасово переміщених осіб "Галичина", громадська організація "Вільні люди Волинь" та БФ "Долоньки-ЮА". Сприяє роботі "Гуманітарних ініціатив" й Міністерство охорони здоров'я.

bottom of page